Google plus

indkøbskurv
0 VARE(R) I ALT: 0,00 DKK

Uroligt barn

 

Måder at geare sit barn ned på

Når børn tit er urolige, bliver nogle forældre måske bekymrede for, hvorvidt der er tale om ADHD. Selvom det selvfølgelig er én af mulighederne, er det dog en noget drastisk konklusion i første omgang. Overvej først og fremmest, hvordan barnets hverdag ser ud, for det kan nemlig være i hans eller hendes vante omgivelser, at uroen opstår.

Et roligere tempo

Børn har brug for, at de voksne giver støtte til at regulere uroen. F.eks. ved spædbørn skærmer man dem jo ganske instinktivt imod voldsomme eller for mange udefrakommende stimuli. Det er også vigtigt, både i dette stadie og senere i livet, at give sig tid og tale roligt. Så lærer et barn at regulere sig selv. Det dur ikke, hvis man som voksen selv har et højt tempo eller er stresset og efterfølgende overfører denne uro til sit barn. Børn emulerer deres forældre, og selvom man ikke decideret er stresset, men bare fungerer i højt tempo, kan det ske, at barnet ikke selv forstår, at der er et behov for at regulere eller geare ned.

Spejling

Man kan også bruge spejling for på den måde at stille færre krav til børnene i en alder, hvor de ikke reelt er i stand til bedømme omfanget og udførelsen af disse krav. Når man ”spejler”, fortæller man sit barn, hvad han eller hun muligvis tænker eller føler uden at udtrykke sig direkte. Hvis et barn f.eks. nægter at spise aftensmad og i stedet smider maden på gulvet, kan man sige, ”Du fik lyst til at kaste din aftensmad på gulvet, måske fordi du ikke er sulten eller ikke kan lide maden.” Dette udsagn (man må ikke stille spørgsmål) kræver hverken ændret opførsel eller et svar fra ham eller hende, men eksisterer blot som en mulig fortolkning, der har anerkendt barnets handlinger. Dette skal ses som alternativ til ”Hvorfor gjorde du det?” eller ”Spis nu din mad!”. Barnet mangler ofte selv ord og begreber for, hvorfor hun gjorde, som hun gjorde, eller hvad der er galt, så en spejling hjælper dette og tilbyder ord for det. Det gavner senere i livet, hvor barnet efterfølgende selv kan bruge disse ord til at forstå en situation.

Afslappende lydbøger og mindfullness

Stærkforlivet vil gerne hjælpe med at sætte et roligere tempo for børnene, og det er derfor, at vores lydbøger har en beroligende effekt, som gør, at de får lettere ved at falde til ro. Mange af historierne inkluderer også principper fra mindfullness, der handler om positive tankemønstre og at være til stede i nuet i stedet for hele tiden at skulle være forudsigende og parat på en fremtid, som ikke er konkret. Børnene bliver i disse mindfullness-eventyr bedt om at slappe af ved f.eks. at være opmærksom på deres vejrtrækning, og vi er stolte over at kunne sige, at det virker.

Konklusion

Hvad end grundene er til et uroligt barn, synes vi, at det er vigtigt at undersøge, i hvilken grad man selv som forælder kan gøre noget ved det. Vores forslag skal naturligvis ikke tages som erstatning for professionel vejledning og da slet ikke i tilfælde, hvor der rent faktisk er tale om ADHD. Hver situation er selvfølgelig forskellig, men vi håber at kunne give dig nogle idéer, som du kan overveje med dine børn.